strømpebåndet

Om strømpebåndet
Mange bruder bærer et blått strømpebånd, eller et strømpebånd med blå pynt på bryllups dagen. Det er en fin måte å bære noe blått, hvis man følger tradisjonene.
I flere land, bl.a. Amerika og England, er det skikk og bruk at brudgommen skal ta brudens strømpebånd av og kaste det ut blant bryllupsfestens ugifte mannlige gjester. I Norge oppleves det noen steder, at bruden kaster strømpebåndet selv.
Denne skikken stammer fra en middelalderlig europeisk skikk, hvor brudesvennene - spesielt i de fyrstelige eller adelige kretser - skulle forsøke å få tak i brudens strømpebånd i forbindelse med sengeledningen. Sengeledningen foregikk i gamle dager (omkring 16-1700-tallet) når håndfestningen, dvs. selve ekteskapsløftet var blitt gitt. Den gikk ut på, at brudeparet ble ført til brudesengen av alle gjestene. Først heretter kunne fullbyrdelsen av ekteskapet skje.
For å vende tilbake til skikken med strømpebåndet, så var selve båndet forbundet med stor ære og verdighet, og derfor gjaldt det for de mannlige gjester å erverve seg dette strømpebåndet, som de så kunne bære på hattene deres. Derfor skjedde det ofte under bryllupsfester i Frankrike og England, at mennene, allerede under middagen, kravlet ned under bordet for å få tak i strømpebåndet!

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Brudebuketten

Invitasjoner - hvem er du?

Brudens sider